Drahý benzín a lacná ropa

12. augusta 2015, barny120, Nezaradené

ropRopa denne stráca svoju cenu, ale benzín nie. Nedalo mi to, tak som sa pozrel na štatistiky:

V júly 2011 sa ropa predávala za $112.97 za barel. Výmenný kurz USD/EUR bol v tom čase $1.421 za 1€. To znamená že barel ropy mal cenu 79.5€. Liter benzínu mal na našich pumpách priemerne hodnotu 1,450€.
Tento mesiac, v Auguste 2015 sa ropa predáva za $49.43 za barel. Výmenný kurz USD/EUR je $1.105 za 1€. Takže dnes má jeden barel ropy cenu 44.73€. Liter benzínu dnes stojí priemerne 1.367€.

 

cena ropy

obr.1 Vývoj cien ropy na svetových trhoch

Ako je to možné? Pred 4 rokmi stál jeden barel ropy 79.5€ a dnes stojí 44.73€, benzín mal cenu 1.450€ za liter, a dnes má cenu 1.367€ za liter. Z toho vyplýva že dnes je ropa o 44% lacnejšia, ale benzín je lacnejší len o 4%. Podľa vývoja na svetových trhoch by teda dnes mal liter benzínu stáť okolo 0.78€. Ale nie je to tak. Prečo to nie je tak?

Dôvody sa vždy nájdu, napríklad môžu byť aj nasledovné:
– benzínové spoločnosti nakúpili drahú ropu v minulosti. No tento argument je smiešny. Od roku 2014 cena ropy neustále klesá (viď obr.1), to znamená, že by tú ropu museli kupovať ešte pred rokom 2014, a predávať ju dnes. Je to možné pri dnešných kapacitách zásobníkov a vysokej dennej spotrebe?
– zdvihla sa daň na pohonné hmoty. Toto som si nedokázal overiť. Jediné, čo som našiel bolo, že naposledy sa menila daň v roku 2010, keď sa znížila na naftu. No v posledných 4 rokoch by to nemalo mať vplyv na zmenu ceny benzínu.
– biznis Slovnaftu. Toto je asi najpravdepodobnejší scenár a dôvod, prečo si benzín tak stabilne drží cenu. Spoločnosti sa dohodnú, ceny udržia, a zabezpečia si astronomické zisky. Pred pár mesiacmi Sulík obvinil benzínové spoločnosti z kartelu, no odvtedy je ticho aj napriek tomu, že cena ropy neustále klesá.

A riešenie? Netankujme na Slovnafte, ktorý vytvára ceny. Hovorme o tom, vytvorme tlak na médiá, nech informujú ľudí. Vytvorme tlak na benzínové spoločnosti, štrajkujme.

Ropné spoločnosti sú nútené prepúšťať ľudí, a benzínové firmy majú slušný biznis. Otázka znie, prečo OPEC neznižuje ťažbu…

 

odkazy:
vývoj ceny ropy: http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro/ropa.asp?period=8
vývoj cien benzínu: http://auto.sme.sk/natankuj/?submenu=priemerne_ceny&rok=2015
výmenné kurzy: http://openiazoch.zoznam.sk/meny/profil/MEUSD/7