Založ si blog

Pravda v médiách

watching tvĽudia zvyčajne nemajú radi slová o tom, čo majú robiť, ako sa majú správať a prečo to čo robia, robia zle. Ani ja to nemám rád. Ale prečo potom tí istý ľudia sledujú najnovšie módne trendy, preberajú názory „slávnych osobností“, a žijú tak, ako to vidia v telke? Hovoria v nej, čo máme robiť, ako sa máme obliekať, čo máme jesť, kedy máme ísť spať, a my im to bez slova papáme. Ako ovečky. Berieme to ako pravdu, dokonca tie názory sú také úžasné, že ich sami šírime ako časť svojho „ja“. Máme nových hrdinov. Nové idoly. Nové záľuby. Preberáme nové hodnoty, a práve tam nachádzame zmysel svojho života.

 

Všetko by to bolo skvelé, keby to bolo reálne. Prečo tí nový hrdinovia niesu kvalitný, záľuby niesu zmysluplné a tie ich rady niesu prospešné? Prečo ma tá hudba, o ktorej v telke hovoria, vôbec nebaví? Tak prečo to tam vlastne dávajú? Asi preto, lebo chcú aby ma to bavilo. Asi niekto chce, aby hlúposť bola nadradená nad múdrosťou, ako je to v každodenných reality show. Je to sranda keď je toľko hlúpych ľudí pokope, sú predsa „úžasný“. Ale už je smutné, keď vypnem telku a idem von, a vidím tú hlúposť na každom kroku. „Veď je to cool, videli sme to dnes vo Farme“.

Tehotné v 16tich? Aj to sa dá, je to predsa v telke. Existuje množstvo programov, ktoré jednoducho beriem s rezervou. Vlastne tak beriem všetky. V televíznych novinách je množstvo negatívnych správ, ktoré by vzbudzovali strach, ak by boli pravdivé. Škoda že tam niesu aj pekné veci, ktoré sa dejú každý deň. Minule som však zachytil skvelú správu o tom, že sme sa zadĺžili o pár percent menej, ako minulý rok. Fakt je to také super? Hovoria kto je náš nepriateľ. Ale ja predsa nemám nepriateľov. Tak prečo by som mal byť nahnevaný na Arabov, Rusov, Srbov, či Ukrajincov? Hovoria, ale nemajú dôkazy. Ale však ľudia predsa uveria všetkému, veď im to hovorila krásna reportérka v značkovom kostýme. Ona isto neklame. A prečo nám to vlastne hovorí? Máme dosť vlastných problémov. Možno niekto chce, aby sme ich mali viac.

Podobne sú na tom aj politické relácie. Prečo keď tam je Fico, otázky redaktorov sú zmysluplné, doslova mu nahrávajú na smeč? Ale keď tam je Kotleba, prečo sa ho pýtajú na nacistov, fašistov, neonacistov, prečo tie otázky niesu mierené na pomoc ľuďom? Asi niekto chce niektorým politikom vylepšiť imidž, a niektorým pohoršiť. A my im to papáme.

To isté sa deje aj cez film. Prezident Obama nedávno pochválil Hollywood, že šíri americkú kultúru do sveta, jej hodnoty a zvyky. Potrebujeme tu americkú kultúru? Potrebujeme Americký sen, víziu metrixu, či americkú honbu za bohatstvom? Kde sa potom vytrácajú hodnoty ako láska, rodina, čestnosť? Prevládajú konflikty.

Televízia je jedno veľké divadlo. Manipulujú nami. Kŕmia nás odpadom. Jediné, čo nám média nedokážu poskytnúť, je pravda. Médiá zmanipulovali svet. Pred pár rokmi som si to uvedomil, a už im to tak nepapám. Ale som stále obklopený ľuďmi, čo si to neuvedomujú. Treba brať médiá s rezervou, mať svoj vlastný názor, a uctievať hodnoty, o ktorých sme sa presvedčili, že sú správne. Treba telku občas
vypnúť, a riešiť svoje problémy, venovať sa rodine, pracovať na osobnom rozvoji, a žiť. Predstavujem si, ako by to bolo, keby som v televízii nenašiel žiadne násilie, žiadne manipulatívne reklamy, žiadne ovplyvňovanie. Aké by to bolo vidieť len radosť, rovnosť, spravodlivosť. Hneď by som mal krajší deň, a možno aj svet by sa trocha polepšil. Možno raz.

Zlodeji alebo vítači migrantov

28.11.2018

Nasledujúce riadky sú výplody mojej fantázie, prípadná podobnosť je čisto náhodná. Vzhľadom na posledné dni a kauzu okolo Marakéšskej deklarácie o právach migrantov som sa zamyslel, či je lepšie mať vo vláde zlodejov alebo vítačov migrantov. Ak by vládu zostavili zlodeji, ktorí by odmietali nelegálnu migráciu, tak výhody by boli nasledovné: [...]

Čo pozitívne nám môže priniesť multikulturalizmus?

14.10.2018

Nič. Jedlo iných kultúr tu už predsa máme.

Hokejoví fanúšikovia pred telkou

19.09.2018

„Sme pripravení“, hovorili zástupcovia Ticketportalu pred očakavaným dňom predaja lístkov na MS v hokeji. Aj ja som sa tešil. Pojdem na hokej. Je streda, 19.Septembra, hodina pred spustením predaja lístkov. Na internetovej stránke je spustený časovač, sekundy sa míňajú. A je to tu, 9:19, klikám na „Kúpiť balíček“ a odrazu mi zamrzne úsmev s objavenou [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

barny120

Ži, a nechaj žiť. Buď šťastný, a nechaj aj ostatných, aby boli šťastní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 78026x
Priemerná čítanosť článkov: 6002x

Autor blogu

Kategórie