Založ si blog

Miznúca hotovosť, ale čo ak naozaj zmizne?

imagesAko ste si isto všimli, v posledných rokoch je tu trend bezhotovostných platieb. Je to čoraz viac v móde. Ľudia tak platia s radosťou, je to pohodlné, praktické a rozšírené. Je to moderné. Aj kvôli tomu je v obehu čoraz menej fyzických peňazí. Preto je tu stále reálnejšia možnosť, že peniaze ako také úplne vymiznú. A čo potom? Bude to dobré pre ľudstvo? Ponúkam Vám niekoľko dôsledkov pre nás, občanov, ktoré môže spôsobiť zrušenie hotovosti.

Obmedzenie slobody

Z miznúcou hotovosťou mizne aj nákupná sloboda. Pri každom platení kartou naša banka vie, čo si kupujeme. Majú o všetkom prehľad. Predstavte si, že si chcete kúpiť niečo tajné, niečo chúlostivé, niečo čo nezodpovedá Vášmu spoločenskému postaveniu. Chcete o tom vedieť len vy. Bez šance, o všetkom budú vedieť. Budú vedieť o darčeku pre vašu ženu skôr, ako vaša žena. Každý má svoje tajomstvá, a tak to má byť. No s neexistujúcou hotovosťou sa žiadne tajomstvo nedá udržať, teda aspoň nie pri platobnom styku.

Obchodovanie s informáciami

Ako som už spomínal, banky vedia o všetkých klientových transakciách. Sú to veľmi cenné informácie. Tieto informácie sa však neberú ako osobné údaje klienta, ktoré by mali ostať chránené. Banka môže tieto informácie predať,a vytvoriť si ďalšie zisky. Ale kto by to chcel? Obchodné reťazce napríklad, aby mohli prispôsobiť svoj tovar dopytu zákazníka. Ale podobné informácie kúpia aj vlády, či nadnárodné spoločnosti. Nikto nikdy nevie, či práve vy budete slávny, pozitívne alebo negatívne. Podľa najnovších metód sociálnej psychológie sa dá zistiť povaha človeka podľa jeho spotrebiteľského koša. Teda podľa toho čo nakupujeme, vedia kto sme, čo máme radi, a aký sme. Keď to spoja s informáciami, ktoré o sebe zverejňujeme napríklad na facebooku, budú o nás vedieť všetko.

Trvajúce riziko krádeže

Pri stále existujúcej hotovosti sa môže stať, že Vás niekto okradne. Zoberie Vám 20€ čo máte v peňaženke. Ale vo svete bezhotovostných platieb sa môže stať, že Vás okradnú bez toho, aby ste si to v ten moment vôbec všimli. Podvodníci umiestňujú na bankomaty čitačky kariet, falošné klávesnice, kamery, a potom Vám jednoducho vybielia účet. Lenže keď nebude hotovosť, nebudú ani bankomaty. Stále tu však máme službu bezkontaktných platieb. Všetci vieme, ako fungujú. Našťastie je dnes limit nastavený len na 20€. Ale v budúcnosti to môže stúpať. Dnes existujú prístroje, ktoré dokážu oskenovať platobnú kartu do diaľky 90cm. Predstavte si, že som v preplnenom autobuse, a zapnem skenovanie. Získam tak údaje niekoľkých kariet, ktoré si môžem preskenovať na univerzálnu kartu, alebo do smartfónu, a tak potom platiť v obchode. Bez pinkódu, jednoducho priložím peňaženku na snímač. Nik sa nebude zaujímať, akú kartu mám v peňaženke, ani či je falošná. Je to jednoduché, stačí len trocha šikovnosti a znalostí. A poškodenej osobe len príde sms o platbe, a keď zablokuje kartu, už bude neskoro. Ak chcete ochrániť svoju kartu, kúpte si na to špeciálnu peňaženku, alebo si ju jednoducho obalte alobalom. Hliník je elektromagnetický izolant.

Jednoduché zničenie nepohodlných ľudí

Predstavte si, že Vás časom označia za teroristu, alebo za zločinca. Dnes je to veľmi časté, najmä v USA, kde majú na to zákon. Ale čo je v USA, príde aj sem. Nemusíte ani nič zlé spraviť, stačí keď si na googli niečo vyhľadáte, čo by sa nemalo, a označia Vás za hrozbu. Môže sa stať, že časom zakážu pestovanie zemiakov, a ak Vy ich stále budete pestovať, môžu Vás označiť taktiež za hrozbu. A čo potom? Stačí keď Vám zablokujú účet, hotovosť predsa neexistuje. Odrazu sa stanete menejcenným, sloboda sa vytratí. Ako povedal jeden múdry muž: „Myslíš si že si slobodný? Tak skús ísť niekde bez peňazí“.

Vyššie náklady 

Ak tu niekedy budú len bezhotovostné platby, banky budú mať monopol. Že budú sledovať transakcie, to je jasné. Veď predsa bude existovať už len to. A čo ak banky prídu s nápadom, že spoplatnia transakcie? Najprv zahraničné, neskôr všetky. Aby sa nestrácal zisk, a nemigrovali občania do iných bánk, všetky banky to zavedú. Môžu stúpnuť náklady za vedenie účtu, banky môžu dať limit na denné transakcie, napríklad že dnes môžme nakúpiť len za 30€. Budeme mať tisíce na účtoch, ktoré nemôžme využiť a z ktorých si banky budú postupne odkrajovať.

Vytváranie elektronických peňazí

Dnes sa peniaze musia tlačiť, a tie už niesu dávno kryté zlatom. Peniaze tak nebudú kryté ani na internete. A preto bude veľmi jednoduché len popridávať pár núl na účet, a netreba nič tlačiť. Bude sa to dať regulovať?

Výpadok prúdu

Vypne elektrika, a zrazu si nebudem môcť nič kúpiť. Najmä v čase katastrof, keď budem potrebovať jedlo, či zdravotnú starostlivosť. Načo mi bude potom kreditná karta? Taktiež môžu vypadnúť satelity, komunikácia, bankové služby. A čo potom? Všetko je to na technike, ktorá často zlyháva.

 

Platby bezhotovostné majú aj svoje výhody, ktoré by som mohol zhrnúť do jednej vety. Napríklad pohodlnosť a rýchlosť, ktorá lenivým a netrpezlivým ľuďom ozaj padne vhod. Pokiaľ sa však ľudia nad tým zamyslia, myslím že prevažujú nevýhody. Ale tie nevýhody často ostanú skryté, ale o tom nám ani banky a ani médiá nič nepovedia.

Myslím, že pokiaľ sa človek môže rozhodnúť, ako bude platiť, je to dobre. Je to rovnováha. Ale bojím sa dňa, keď zmizne hotovosť, a postupne nastane monopol, šialenstvo, strata slobody. Potom už bude len ťažko cesty späť.

 

Zlodeji alebo vítači migrantov

28.11.2018

Nasledujúce riadky sú výplody mojej fantázie, prípadná podobnosť je čisto náhodná. Vzhľadom na posledné dni a kauzu okolo Marakéšskej deklarácie o právach migrantov som sa zamyslel, či je lepšie mať vo vláde zlodejov alebo vítačov migrantov. Ak by vládu zostavili zlodeji, ktorí by odmietali nelegálnu migráciu, tak výhody by boli nasledovné: [...]

Čo pozitívne nám môže priniesť multikulturalizmus?

14.10.2018

Nič. Jedlo iných kultúr tu už predsa máme.

Hokejoví fanúšikovia pred telkou

19.09.2018

„Sme pripravení“, hovorili zástupcovia Ticketportalu pred očakavaným dňom predaja lístkov na MS v hokeji. Aj ja som sa tešil. Pojdem na hokej. Je streda, 19.Septembra, hodina pred spustením predaja lístkov. Na internetovej stránke je spustený časovač, sekundy sa míňajú. A je to tu, 9:19, klikám na „Kúpiť balíček“ a odrazu mi zamrzne úsmev s objavenou [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

barny120

Ži, a nechaj žiť. Buď šťastný, a nechaj aj ostatných, aby boli šťastní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 78027x
Priemerná čítanosť článkov: 6002x

Autor blogu

Kategórie