Založ si blog

Kedy skončia všetky vojny?

imagesOtázka dňa, storočia, celých vekov. Ľudská história je svedectvom vojen. Prebiehajú každý rok, vždy v inom, niekedy aj v rovnakom kúte sveta. Prečo vlastne vojny vznikajú? Je to túžba po moci. Túžba vlastniť, túžba zbohatnúť. Kôli túžbam si vládcovia hľadajú zámienky. Američania na to majú krásne frázy: ohrozenie bezpečnosti Spojených štátov, ohrozenie amerických záujmov, vojna proti terorizmu, boj za demokraciu, či zničenie osi zla. Vďaka uvedeným pekne znejúcim slovíčkam im tie vojny tak ľahko prechádzajú. Médiá ich vykresľujú ako hrdinov, ktorý neničia, ale naopak, zachraňujú svet. Ale pred čím?

Kedy bude mier? Dočkáme sa ho po páde amerických mocenských štruktúr? Asi ťažko. Amerika v dnešnej modernej podobe existuje len pár storočí, no vojny boli aj predtým. Tie typy ľudí, čo vládnu v USA tu boli vždy, a bojím sa, že aj budú.

Najúčinnejší spôsob ako rozpútať vojnu je útok pod falošnou vlajkou. Médiá útoku dodajú potrebný šmrnc, obvinia nepriateľa, a obyvatelia sa ponáhľajú bojovať. Ťažšie by to však bolo, keby obyvatelia mysleli vlastnou hlavou, a nenechali sa ovplyvniť. A to je podľa mňa kľúč.

Tak kedy skončia všetky vojny? Keď ľudia začnú myslieť nezávisle od televíznych prijímačov, keď médiá prestanú klamať, keď každý z nás bude vyznávať vyššie hodnoty, ako mier, lásku, pravdu, či úctu k ľuďom. Keď všetci budú mať dostatok. Keď budeme nezávislí. Keď budeme vytvárať zdravé rodiny s deťmi, ktoré budú milovať svojích rodičov, súrodencov, ktoré budú mať spravodlivých otcov, a ktoré budú mať sny. Sny žiť, nie len prežívať.

No súčasný stav je bohužiaľ úplne opačný. Od malička nás učia hrať bojové hry,a v nich zabíjať, či dobývať. Sme učení pozerať televíziu, a v nej obdivovať umelé celebrity, žiť život filmových postáv. Používame frázy z filmov, nemáme vlastný štýl. Dosiahnúť úspech klamstvom, či podvodom je považované za šikovnosť. Vynadanie staršiemu, drzosť a opovážlivosť sa považuje za úprimnosť. Vďaka reklame a nekonečným obchodným centrám vytvárame takú obrovskú spotrebu, ktorú ani sami nespotrebujeme, zatiaľ čo viac ako polovica ľudstva hladuje. Dodržiavame zákon, zatiaľ čo etické a mravné pravidlá už dávno vymizli. Uznávajú sa individuálne úspechy, no najväčšie veci sa dajú dosiahnúť tímovo. Čím viac pracujeme, tým menej zarábame. Stávajú sa z nás trosky. Robia z nás trosky. Nakoniec ešte dobrovoľne prídeme na front do vojny, na ktorej sa dohodli.

Je toto náš osud?

Zlodeji alebo vítači migrantov

28.11.2018

Nasledujúce riadky sú výplody mojej fantázie, prípadná podobnosť je čisto náhodná. Vzhľadom na posledné dni a kauzu okolo Marakéšskej deklarácie o právach migrantov som sa zamyslel, či je lepšie mať vo vláde zlodejov alebo vítačov migrantov. Ak by vládu zostavili zlodeji, ktorí by odmietali nelegálnu migráciu, tak výhody by boli nasledovné: [...]

Čo pozitívne nám môže priniesť multikulturalizmus?

14.10.2018

Nič. Jedlo iných kultúr tu už predsa máme.

Hokejoví fanúšikovia pred telkou

19.09.2018

„Sme pripravení“, hovorili zástupcovia Ticketportalu pred očakavaným dňom predaja lístkov na MS v hokeji. Aj ja som sa tešil. Pojdem na hokej. Je streda, 19.Septembra, hodina pred spustením predaja lístkov. Na internetovej stránke je spustený časovač, sekundy sa míňajú. A je to tu, 9:19, klikám na „Kúpiť balíček“ a odrazu mi zamrzne úsmev s objavenou [...]

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

barny120

Ži, a nechaj žiť. Buď šťastný, a nechaj aj ostatných, aby boli šťastní.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 78043x
Priemerná čítanosť článkov: 6003x

Autor blogu

Kategórie